Napadol kontrolóra cestovných lístkov, nálezy munície

04.09.2007 Celý región

Napadol kontrolóra cestovných lístkov: Poverený príslušník z Obvodného oddelenia PZ Ľubotín vzniesol včera obvinenie pre prečin Výtržníctva 41 ročnému mužovi z Litmanovej (okr. Stará Ľubovňa).
Obvinený muž včera okolo 12.20 h fyzicky napadol v autobuse na linke Košice – Stará Ľubovňa kontrolóra cestovných lístkov. Toho viackrát udrel päsťou do oblasti hlavy, chrbta a taktiež sa mu vyhrážal zabitím. Napadnutý kontrolór utrpel ľahké zranenie a bol ponechaný na pozorovanie v nemocnici v Starej Ľubovni. Polícia obvineného stíha na slobode.

Nálezy munície z obdobia II. sv. vojny:
Prešovský policajný pyrotechnik cez víkend a rovnako aj včera zasahoval pri nájdenej munícií z obdobia II. svetovej vojny.
V sobotu počas prechádzky v lese pri obci Dubová, okr. Svidník našiel 23 ročný Svidníčan 2 ks kaťuší.
V nedeľu popoludní najprv pyrotechnik zneškodnil mínometný granát, ktorý sa našiel pri rieke Ondava, okr. Stropkov. Vo večerných hodinách bol pyrotechnik privolaný k ďalšej munícií. V okolí potoka Slativec pri obci Krivé, okr. Bardejov našiel miestny obyvateľ skorodovaný náboj do nezistenej zbrane.
Včera bol prešovský policajný pyrotechnik privolaný k ďalšej munícií. Tentokrát išlo o delostrelecký granát, ktorý sa našiel počas výkopových prác na Ulici 17. novembra v Sabinove.
Keďže nálezy munície z obdobia II. svetovej vojny sú na východnom Slovensku stále aktuálne, pripájame niekoľko rád ako sa zachovať a postupovať v prípade nájdenia takejto munície.

Hlavnou zásadou a radou ako sa zachovať je s nájdenou muníciou nemanipulovať a oznámiť nález na najbližšom oddelení Policajného zboru alebo na známom čísle 158. Ak sa táto munícia našla na mieste so zvýšeným pohybom osôb je vhodné miesto zabezpečiť proti vstupu osôb až do príchodu policajnej hliadky. V prípade, že sa munícia našla niekde v neznámom teréne (napr. v lesnom poraste), je potrebné si miesto nálezu označiť, alebo všimnúť v okolí nejaké záchytné body, aby bolo možné po privolaní pyrotechnika miesto opäť nájsť. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že nález munície ma naozaj zmysel ohlásiť, pretože v minulosti sa už vyskytli prípady, kedy pri neodbornej manipulácii s takouto muníciou došlo k vážnym zranenia a usmrteniu. Ďalšie riziká hrozia napríklad aj pri lesných požiaroch, kedy takáto munícia je vplyvom teplôt privádzaná k výbuchu
 

Vyberte región

mark